vineri, 24 aprilie 2015

Daredevil: Marvel - un nou nivel


Îmi plac filmele cu supereroi. Tocmai pentru că-mi plac, tind să fiu critic. Surpriza acestei primăveri este serialul lansat de Netflix, Daredevil, care aduce o nouă perspectivă în Marvel Cinematic Universe. Primul sezon m-a captivat de la primul episod până la ultimul, iar mai jos aveți 7 motive pentru care Daredevil merită vizionat atât de fani, cât și de cei nefamiliarizați cu Universul Marvel sau cu supereroii.



1. SUPEREROUL
“E un om cu o mască, nu-i de parcă ar avea o armură metalică sau un ciocan magic”. Supereroul nostru nu este nici măcar erou, ci, mai degrabă, un antierou. La vârsta de nouă ani, Matt Murdock a orbit în urma contactului cu o substanță chimică. În urma accidentului, deși orb, Matt reușește să “vadă” lumea prin celelalte simțuri. Acum, el este avocat, pe timpul zilei, și “justițiar” noaptea. Scopul său este să-și transforme orașul într-un loc mai bun, aflat acum sub conducerea mafiei, în frunte cu Wilson Fisk. 


2. PERSONAJELE
Nu există bine absolut. Nu există rău absolut. Fiecare personaj are povestea sa și luptă pentru convingerile sale. Matt Murdock și Wilson Fisk au crescut în Hell’s Kitchen, un oraș care devine mai rău și mai violent în fiecare zi. Matt, sătul de crime și corupție, îi aduce pe infractori în fața instanței, dar, uneori, legea nu este de ajuns. Wilson Fisk își dorește schimbarea la nivel înalt, mergând pe principiul “scopul scuză mijloacele”. Diferențele dintre viziunile celor doi va duce la un conflict. Toate personajele sunt bine construite și li se acordă atenție, astfel încât să le înțelegi povestea și motivele.


3. ATMOSFERA ÎNTUNECATĂ
Nu este “friendly neighbourhood” și nu există personaje cu puteri miraculoase, doar un om care a rămas cu un handicap (sau “dar”, cum îl numește el) în urma unui accident. Hell’s Kitchen este un oraș corupt în totalitate, unde nu poți avea încredere nici măcar în poliție. Atmosfera întunecată este redată nu doar prin imagine, ci și prin conflictele interioare ale personajelor: luarea deciziilor, relațiile cu celelalte personaje, dorințe și dezamăgiri. Serialul nu se abține deloc din a-ți arăta cât de departe poate ajunge criminalitatea și cât de violente sunt personajele. Am asistat la o secvență de câteva minute în care un om a fost bătut și lovit în cap până a fost, efectiv, decapitat.


4. ACTORII
Toți actorii își joacă perfect rolul. În rolul lui Matt Murdock îl avem pe Charlie Cox, despre care cred că a fost cea mai bună alegere. M-a convins din primele minute că va reuși să creeze un personaj demn de atenția noastră. Nici Vincent D'Onofrio îl rolul lui Wilson Fisk nu e mai prejos. Am spus despre Fisk că se află la conducerea mafiei. Totuși, este om, are traume din copilărie, are emoții și sentimente, iar Vincent redă perfect această îmbinare între agresivitate și, să zicem, inocență. Scenariul e atât de bine scris și actorul joacă atât de bine, încât, la un moment dat, nu mai vedeam un conducător al mafiei, ci un om cu un trecut trist, care ar face orice pentru visurile sale, un om care poate iubi și care este iubit.


5. SCENARIUL ȘI REGIA
Fără a intra în detalii, pentru a nu vă ruina experiența vizionării, vă spun că serialul este foarte bine scris și regizat. Fiecare episod este echilibrat, astfel încât să ofere profunzime personajelor, contur și dinamism poveștii. Personajele au povești și motivații, pe care le vom afla pe parcurs. Nu a trecut un episod fără să fiu surprins de vreun moment tensionat sau de vreo decizie neașteptată, dar nu ieșită din context, a vreunui personaj.


6. LUPTELE
Da, sunt multe, multe lupte, dar sunt un spectacol vizual. Atent coregrafiate și trase, de obicei, în cadre lungi, oferă un frumos spectacol, de care ești și atașat emoțional, pentru că protagonistul nostru nu scapă întotdeauna cu bine de acolo. Pot spune că, la acest nivel, a depășit chiar și Arrow, un alt serial pe care-l urmăresc cu plăcere și în care coregrafia este foarte bună.


7. MARVEL CINEMATIC UNIVERSE
Serialul are loc în urma evenimentelor din The Avengers și se află în Universul Marvel. Vestea bună e că Daredevil nu este singura colaborare dintre Marvel și Netflix, urmând seriale precum Iron Fist (2015), Luke Cage (2016) și A.K.A. Jessica Jones (2015). Probabil va fi un crossover între aceste seriale, așa cum se întâmplă cu The Flash și Arrow de la DC Comics.


BONUS
Un superb intro, asemănător cu cel din Hannibal (2013). Dominat de roșu, cu o melodie ce redă eroismul, epicul și tristețea, intro-ul anunță temele și motivele regăsite în serial: lupta pentru dreptate, speranța, credința, conflictul interior. 

Pe scurt:
+protagonist cu un conflict interior;
+personaje puternice, cu trecut și motivații;
+scenariu și regie care surprind prin redarea atmosferei sumbre din Hell’s Kitchen;
+actori excelenți;
+Marvel schimbă strategia: lasă copiilor desenele animate și atrage adulții prin povești și personaje puternice;

Ce părere aveți, îl încercați? Dacă l-ați văzut deja, ce v-a plăcut și ce nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu