duminică, 19 iulie 2015

Ant-Man: e prea târziu să-i schimbăm numele?

Iron Man, Thor, Captain America, Hulk, Black Widow, Hawkeye, Ant-Man. Stai, ce? Cine este acest Om-Furnică? E plăcut să vezi că, pe lângă personajele care au devenit deja colosale în Marvel Cinematic Universe (MCU), Marvel se gândește și la personajele mai puțin cunoscute. Cred că orice fan Marvel știa de Ant-Man, dar, cum eu sunt doar un trecător și nu mă interesează în mod deosebit comic-books, am aflat de existența acestui personaj de-abia când am auzit că apare într-un film. Deși parte din MCU, Ant-Man poate fi văzut independent, pentru că merge mai mult pe comedie și pe personaje. Asta mă bucură, pentru că filmele recente păreau doar piese dintr-un mozaic (pentru că nu-mi place cuvântul puzzle) mai mare. (Pe cine păcălesc? Mozaicul e gata. De-abia aștept să apară Captain America: Civil War și Avengers: Infinity War.)

Savantul Hank Pym (Michael Douglas) descoperă, în tinerețe, o incredibilă formulă prin care un om poate ajunge la dimensiunile unei furnici. Bineînțeles, formula sa poate fi folosită spre bine sau spre rău, dar, cel mai probabil, va fi folosită pentru rău, așa că decide să o păstreze secretă. Mulți ani mai târziu, la pensie, află că ucenicul său, Darren Cross (Corey Stoll), care i-a preluat compania, e pe punctul de a-i reproduce formula. Îngrijorat, Pym trebuie să găsească o soluție pentru a-i opri cercetările. Soluția sa are și un nume: Scott Lang (Paul Rudd). El este un hoț foarte priceput și, alături de Hank și fiica sa, Hope (Evangeline Lilly) trebuie să salveze lumea, să împiedice tehnologia de micșorare să ajungă pe mâini greșite.

Filmul păstrează un echilibru între acțiune, dramă și comedie. Personajele nu sunt sufocate de acțiune. Relația dintre Hope și tatăl ei, Hank, este instabilă. Soția lui Hank a murit și, de-atunci, relația dintre el și Hope s-a răcit, ea simțind că i se ascunde adevăratul motiv al morții mamei sale. Această misiune îi aduce aproape, fiind nevoiți să colaboreze și, treptat, să-și recunoască greșelile. Scott Lang, proaspăt ieșit din pușcărie, își dă seama că trebuie să se schimbe, să câștige bani cinstiți. Deși soția sa l-a părăsit și s-a căsătorit cu un polițist, Scott are o fetiță pe care o iubește și de care știe că trebuie să aibă grijă. Schimburile amuzante de replici dintre Scott, Hank și Hope ne aduc mai aproape de personaje. 

Să nu uităm nici de celelalte personaje, mai ales de Luis (Michael Peña), care are numai replici amuzante. Totuși, cel mai simpatic personaj este fetița lui Scott, Cassie (Abby Ryder Fortson), pe care nu ai cum să nu o îndrăgești. Singurul personaj care mi s-a părut subdezvoltat este antagonistul, Darren Cross. Așa s-a întâmplat și în Gardienii Galaxiei. Se merge mult pe comedie și pe dezvoltarea protagoniștilor și se uită de antagonist. M-ar deranja în mod deosebit dacă filmul nu ar avea momente comice, pentru că, în acel caz, antagonistul ar fi o parte foarte importantă a poveștii. Dar, în cazul de față, mai trecem cu vederea.


La nivel vizual, filmul este incredibil. Cadrele macro cu furnici și cu micuțul Om-Furnică sunt uimitoare. Tindem să ne raportăm la lucruri mai mari decât noi, considerându-ne mici, dar cât de mici suntem în raport cu o furnică? Primul moment în care Ant-Man a devenit micro m-a lăsat cu gura căscată. Într-o cadă, în baie, printr-o singură apăsare de buton, Scott devine cât o furnică. Ceea ce înainte era o cadă devine precum Marele Canion, iar jetul de apă ce curge din robinet parcă e un tsunami catastrofal.

Inițial, regizorul trebuia să fie Edgar Wright, care-mi place mult pentru felul său de a crea comedie vizuală. Veți remarca, sunt sigur, situațiile amuzante, la nivel vizual, mai ales când povestea se joacă cu perspectiva dintre mare și mic. Vedem cum Omul-Furnică e pe punctul de a fi lovit de un tren, imediat după avem un plan general cu trenul de jucărie care se dezmembrează (secvența se regăsește și în trailer). Mă bucur că o parte din scenariul lui Wright s-a transformat în film, chiar dacă de regie s-a ocupat Peyton Reed, un regizor cu portofoliu slăbuț, dar care și-a făcut bine treaba.

Ant-Man este filmul care încheie Faza a II-a din MCU, urmând Faza a III-a, cu Captain America: Civil War, unde îl vom avea și pe Spider-Man. Foarte amuzant și plăcut de urmărit, Ant-Man este un film bun pentru o seară de weekend, iar, pentru fanii Marvel, este un must see, pentru că ni se promite că Ant-Man se va întoarce, vom vedea când. Sunt două secvențe ascunse: una după creditele principale și a doua, dacă aveți răbdare până atunci, la final. Nu vă dau spoilere, vă las să vă bucurați de ele. 

NOTA MEA: 8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu