marți, 30 iunie 2015

Inside Out: o călătorie fantastică în mintea umană

Fiecare om este unic, pentru că, încă de la naștere, acumulează experiențe și percepe lumea în felul său. Așa poate fi definit omul: un ansamblu de experiențe, emoții și opinii. Recenta animație a studioului Pixar, Inside Out, transpune în audiovizual o reprezentare a tot ceea ce se întâmplă înăuntrul nostru. Totul este atât de frumos redat, încât acest film nu e doar o animație la care să mergi cu copilașul în weekend, ci, îndrăznesc să spun, un must see.

Povestea începe cu nașterea lui Riley, moment în care în mintea ei apare un Sediu Central. De aici, emoțiile îi controlează comportamentul. Prima emoție este Bucuria. La doar câteva secunde de la naștere, apare Tristețea, iar Riley începe să plângă. Treptat, apar și Frica, Dezgustul și Furia. În acest sediu (sau turn de control) se formează amintirile, care sunt păstrate ca amintiri de bază (cele mai importante), sunt trimise în memoria pe termen lung sau dispar. În jurul turnului de control sunt insule care reprezintă valori din viața Riley: familia, prietenia, onestitatea și altele.

La 11 ani, Riley se mută în alt oraș și, deși nu pare afectată la început, noua școală, dorul de casă și de prieteni și amintirile cu locurile în care se juca o întristează, iar emoțiile din mintea ei trebuie să se confrunte cu această situație. Cum Bucurie și Tristețe nu se află în turnul de control, Frică, Dezgust și Furie trebuie să ia decizii, care nu sunt tot timpul cele mai inspirate.


Regizorii animației sunt Pete Docter și Ronaldo Del Carmen (aflat la debutul unui film de lungmetraj). Docter a câștigat un Oscar pentru filmul din 2009, Up, și a regizat sau scris și alte producții Pixar, precum Monsters, Inc., WALL-E, Toy Story. Animatorii au făcut o treabă grozavă în a reda expresivitatea, iar textura aplicată pe caracterele ce reprezintă emoțiile (care arată ca de pluș) le oferă un aspect deosebit de plăcut. 

Cu o poveste emoționantă și situații cu care putem empatiza ușor, Inside Out este o animație despre viață, spusă într-un mod simplu, dar foarte creativ. Mintea umană nu a arătat niciodată mai frumos. Îl recomand tuturor, indiferent de vârstă, pentru că este un film care merită atenția noastră.

NOTA MEA: 9.5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu