vineri, 31 iulie 2015

Mission: Impossible - Rogue Nation: nimic nu e imposibil

Și... PLAY! La 19 ani de la lansarea francizei, apare al 5-lea film, Mission: Impossible - Rogue Nation, care preia părțile bune de la predecesorii săi și oferă o experiență cinematografică cel puțin la fel de bună ca în trecut. Cum fiecare film a avut un regizor diferit, a venit rândul regizorului-scenarist Christopher McQuarrie (câștigător al Oscarului pentru scenariul la “The Usual Suspects / Suspecți de serviciu”) să-și arate talentul. Producători au fost Tom Cruise (care-l joacă pe Ethan Hunt) și J.J. Abrams (care a regizat al treilea film din serie). 

Ethan Hunt și coechipierii săi trebuie să dovedească existența unei organizații teroriste secrete, denumite Sindicatul. C.I.A. consideră că totul este o invenție a lui Ethan și decide să închidă IMF (Impossible Missions Force). Hunt devine vânat atât de C.I.A., cât și de Sindicat, al cărui lider este un fost spion britanic, foarte inteligent și periculos. Totuși, nu se lasă înfrânt și, alături de echipa sa, pornește într-o nouă misiune imposibilă.

Echipa este formată din: Ethan Hunt (același Tom Cruise, neobosit și neînfricat);  Benji Dunn (Simon Pegg), care are un rol mai important decât în filmul precedent, dar replici la fel de amuzante; William Brandt (Jeremy Renner) și Luther Stickell (Ving Rhames), prezent de la primul film. Cei patru par o echipă de temut, însă micile eșecuri și schimburile de replici pot fi foarte amuzante. Filmul este cel mai amuzant din serie, depășind Ghost Protocol, iar asta se datorează în special lui Simon Pegg, care este un maestru al comediei.

Un personaj nou este Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), o agentă britanică inflitrată în Sindicat. Îl ajută pe Ethan și, în același timp, se folosește de el, ceea ce o face un personaj cheie pentru poveste, dar cu scopuri neclare. Știm doar că merge foarte bine pe motocicletă. Ce a făcut John Woo în Mission: Impossible II e dus la un alt nivel de Christopher McQuarrie și asistăm la o urmărire pe motociclete în care Ilsa Faust fuge de băieții răi și de Hunt și Benji (care se află în mașină). După ei, în altă mașină, Brandt şi Luther, pe străzile din Maroc. Apoi, Hunt își lasă mașina și ia o motocicletă, iar urmărirea continuă. 


O altă secvență foarte bună are loc sub apă. De data aceasta, Ethan nu mai atârnă din tavan într-o încăpere foarte bine securizată, ci trebuie să intre într-un fel de rezervor subacvatic. Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă misiune de infiltrare și înlocuire a unui card se transformă într-un coșmar. Viața lui Benji depinde de Ethan, iar viața lui Ethan este în pericol, pentru că nu are rezervor de aer, iar secundele se scurg... O secvență foarte bine regizată și tensionată, care parcă-ți taie respirația și speri să se termine mai repede.

Cea mai mare problemă a francizei era că-i lipsesc antagoniștii puternici. Mission: Impossible III avea un antagonist bun, Davian (interpretat excelent de Philip Seymour Hoffman). Acțiunile sale erau malefice, dar haotice (era un fel de Joker). Știam că este foarte periculos și răzbunător, dar nu-l cunoșteam suficient de bine pentru a-l putea considera un antagonist memorabil. Rogue Nation aproape că repară această greșeală și-l pune pe Ethan să se confrunte cu Solomon Lane (Sean Harris). Fost agent britanic, care a ucis oameni nevinovați pentru că așa avea ordin, își dă seama că ceea ce a făcut este greșit și devine geniul criminal care conduce Sindicatul. Arma sa este inteligența și, împreună cu oamenii săi, vrea să pornească o revoluție. Este un antagonist decent, cu motivație, dar parcă nu e ceea ce voiam. Sean Harris nu pare acel spion britanic devenit un geniu criminal, ci, mai degrabă, un geniu care a fost respins de oameni și acum are o problemă cu societatea și, de aceea, își dorește o revoluție (sau răzbunare). 

Mission: Impossible - Rogue Nation reprezintă un pas înainte pentru o franciză ce nu pare să obosească (la fel ca Tom Cruise). Îmbină părțile bune din celelalte filme (întorsăturile de situație, urmăririle pe motocicletă, antagonistul periculos, cascadorii și secvențe de acțiune memorabile, umorul) și vine cu o poveste care îți dă și puțin de gândit: cum acționăm fără să ne dăm seama de consecințe, cum facem rău doar pentru a putea scăpa dintr-o situație sau pentru a ajuta un prieten. Deși mai e de lucru, franciza Mission: Impossible nu dă semne de epuizare, iar Rogue Nation are câte ceva pentru toți spectatorii. 

NOTA MEA: 7.5


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu