luni, 5 octombrie 2015

The walk: despre ambiție, pasiune și viață

Cum definești viața? Cine suntem și care este scopul nostru? Suntem șapte miliarde de oameni, avem șapte miliarde de răspunsuri posibile. Voi vorbi aici despre răspunsul francezului Philippe Petit, care m-a mișcat, m-a pus pe gânduri. Philippe este un funambul care, în 1974, a traversat pe o frânghie, la o înălțime de 400m, distanța dintre Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. "Pentru mine, asta e viața", spune Petit. Incredibila sa experiență a fost redată în The Walk, un film despre ambiție, pasiune și viață.

Regizorul filmului este Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump, Cast Away) care este și un excelent povestitor. Deși este un film bazat pe o poveste reală, expozițiunea nu plictisește. Am fost prins în poveste încă din primele momente și m-a captivat până la ultimul cadru. Personajele, suficient de bine dezvoltate, te aduc și mai aproape, astfel încât, în apogeul filmului, parcă te simți acolo. Umorul este un alt punct important; de bun-gust și folosit unde trebuie, devine un liant între personaje, poveste și spectator.

Philippe Petit este jucat de Joseph Gordon-Levitt, un actor bun, dar care nu m-a surprins... până acum. Face un rol foarte bun. Carismatic, cu interpretare puternică și devotament, redă frumos personajul și ambițiile sale. Pentru acest rol, Gordon-Levitt s-a antrenat cu Philippe Petit pentru a învăța să meargă pe frânghie. Celelalte personaje, printre care Papa Rudy, maestrul său (Ben Kingsley) și iubita sa, Annie (Charlotte Le Bon), mi-au lăsat senzația că au fost folosite doar pentru a împinge povestea mai departe. Chiar și așa, sunt plăcute.



Philippe Petit a făcut tot ce a putut pentru a-și îndeplini visul. Povestea sa, povestea noastră începe în momentul nașterii. Creștem, experimentăm, avem pasiuni. Toată viața ne pregătim pentru acel moment în care reușim să ne îndeplinim visul, apogeul vieții, clipa în care trăim cu adevărat. Această idee este superb redată în film. La 400m înălțime, pe o frânghie, fără teamă sau inhibiții, personajul își trăiește visul. Personajul își găsește pacea. Și ce mod mai frumos de a reda această emoție decât prin folosirea unei piese din cea mai pură formă de muzică: muzica clasică?

Aș vrea să spun că The Walk este un film spectaculos, dar acest cuvânt este folosit atât de des în promovarea filmelor, încât își pierde valoarea. Voi spune că este un film frumos, iar, pentru mine, acest cuvânt are o valoare foarte mare. Merită văzut în 3D, la IMax. Este unul dintre cele mai bune filme bazate pe o poveste reală pe care le-am văzut. Robert Zemeckis, Joseph Gordon-Levitt și întreaga echipă de producție (directorul de imagine, Dariusz Wolski, echipa de efecte speciale, care au adus un tribut Turnurilor Gemene etc.) au făcut o treabă foarte bună.

VERDICT: The Walk este un film frumos. Spectatorul trăiește experiența lui Philippe Petit, iar, pentru unii, această experiență poate fi văzută drept o metaforă a vieții. 

NOTA: 8



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu